Kul att veta om djur och leksaker!

Tuesday, December 19, 2006

Hästsport är inte bara för tjejer

När pappa gjorde en sulky

Eftersom min syster gillade hästar och det fanns plats för en häst i farfars hage med intilliggande paddock, så fanns det inga hinder för att skaffa ett gotlandsruss. Lagom stor att bli hennes första egna häst vid 13 års ålder, 1969.

Ridning och hoppning var något som hon gillade, men att tömköra häst och sulkies eller se på travsport vår inte så populärt.

På min farfars gård hade man haft Nordsvensk brukshäst, hingstar och ston för hästavel och andra vanliga hästraser, då på 40-talet när pappa var liten.
Islandshästar var då mest kända från vikingasagorna. Dessutom både red och körde pojkar på den tiden, i alla fall om man bodde på landet.

På pappas jobb fanns det en verkstad där man kunde svetsa och snickra ihop en kärra som passade till en ponny. Han som nästan var uppvuxen i ett stall, men inte tappad bakom en vagn, ville gärna visa vad han kunde om körning och hantverk.

Då ekipaget var färdigbyggt och på plats utanför hagen, spändes den stackars kusen fast vid skaklarna som var gjorda av gamla rörstumpar. Åkdonet såg roligt ut med sina små skottkärrhjul samt olika delar av plåt och plywood, ingen hade sett något liknande förut.

Jag tar väl första rundan sa pappa till syrran, jag åker förbi grannen och tar vägen runt fotbollsplanen och kommer tillbaka hit, så får du prova sen.

Problemet uppstod redan efter tjugo meter, hästen slog i hovarna i sulkyn med ett rytmiskt plångande läte, skaklarna var nämligen för korta.
Alldeles vettskrämd satte hästen av i galopp övergående till sken och rundade planen i en hejdundrande fart.

Vem som nu var räddast, hästen eller pappa vet vi inte, men han fann för gott att slänga sig ur sulkyn i full fart, buklandade på grusvägen och stannade till slut i änden av sitt bromsspår med skjorta och byxor fulla av granitkross.

Hästen fortsatte in en park där det tog stopp i en trång passage mellan en lekstuga och en klätterställning. Skaklarna gick av, vagnen snurrade runt och blev liggande upp och ner, men hästen travade vidare med järnrören hängande på sidorna.
Min syster var i upplösningstillstånd, hur gick det med ponko.

Hästen stod nu
och betade helt lugnt en stund senare en bit ifrån skådeplatsen. Veterinär fick dock tillkallas. Den måste sys några stygn i bakhasen, något vasst från vagnen hade slagit upp ett sår då ekipaget kapsejsade mot lekstugan.

Pappas skrubbsår kom att läkas fint de också.

Det går även bra med hästar på hyllan, tycker vi på Djurtema.
Mvh
Magnus Agerberg




0 Comments:

Post a Comment

<< Home