Kul att veta om djur och leksaker!

Friday, November 03, 2006

Bogsering med djurtema

Brukshästar som bärgade

Hästen som bonden ägde var av en kraftfull ras visste vi. Då det inte gick att komma nånstans med bilen, fanns det bara en sak att göra, nämligen att pulsa iväg i snön till den närbelägna gården, knacka på och be Olle om hjälp.

Familjen hade varit i stugan i jämtländska fjällen, nära en liten by som heter Ottsjö. I tid för hemfärd överraskades vi av ett snöfall, den fina senhöstdagen förvandlades på en halvtimme till en stormig vinterdag.

Efter otaliga envisa försök, att under minst en timmes tid försöka köra bilen från parkeringen uppför den branta backen till landsvägen, slira och backa ner igen, så gav min pappa upp.

Vår fabriksnya Impala 62:a som min pappa just skaffat sig var ingen vinterbil, inte ens med de grovmönstrade vinterhjul som faktiskt satt på.

Med den starka styrservon fick inte ratten någon som helst "vägkänsla" då man fick sladd.
Man måste som kompensation packa 80 kg sand i bagageutrymmet på den framtunga chevan för att få tillräckligt med grepp på bakhjulen då det var halt väglag.

Vi bodde i Östersund på 60-talet och då brukade man alltid ha snökedjor med sig som standardutrustning. Dubbdäck var ovanligt då.
Men nu hade bilen nyligen städats och de så viktiga tillbehören såsom snökedjor och sandsäckar låg kvar hemma.

Efter de misslyckade backtagningsförsöken vidtogs plan B. Min pappa lyckades till slut övertala den tystlåtna bonden, eller mer troligt betala honom med en back öl. Olle hämtade skacklarna och kedjade fast dom i bilens främre kofångare, tog ut ardennern i busvädret och spände för.

Den starka hästen, som hade skor försedda med broddar, lutade sig framåt och ekipaget satte sig i rörelse. Jag, min mamma, mina två syskon och mormor, som hela tiden suttit kvar i bilen, drog en lättandens suck, - nu kommer vi äntligen iväg.

På så sätt kom vi sakta men säkert upp för backen, ända förbi korsningen vid Göranssons livs och diversehandel, till landsvägen. Här var det plan mark och sedan mest utförsbackar, vi kunde försiktigt fortsätta vår resa dom tolv milen hem.


I det senaste snökaoset i Stockholm hade det inte varit möjligt att lösa problemen på detta vis. Bristen på bönder, arbetshästar och förmodligen även öl hade omöjliggjort en sådan insats.

Här är några fina modellhästar bland dom en del hästar som kan dra bilar då "hästkrafterna" inte längre räcker.
Förresten Impalan finns kvar än idag, i en lada hos en bonde.


Av Magnus







0 Comments:

Post a Comment

<< Home