Kul att veta om djur och leksaker!

Tuesday, December 05, 2006

Leksaker på julmarknad


Vallentunas gågata i regn och dimma


På lördagen den 2/12 var vi på knallemarknad. Vi tog med gosedjur, modellhästar, riddare, cowboys och indianer, smurfar, kuddar, pussel, hundben, fågelfrö, hållare för hundbajspåsar samt plädar och mycket annat med djurmotiv.

Vi medverkade med eget stånd, ett smalt bord på 3 meters längd som fick plats under ett befintligt skärmtak.

Vi måste kliva upp 05.15 för att en timme senare vara på plats för att träffa Tommy, arrangören från basketklubben som ordnat tillstånden från kommunen. Han visade var vi kunde stå.
Det skulle hålla på till lite över fyra på eftermiddagen.

Här fanns de riktiga proffsen, alla hade stånd med tälttak på ibland tjugo eller trettio kvadratmeter, fyllda till bredden med kläder, skärp, plånböcker, smycken, godis, tomtar, julpynt och allt möjligt med varierande kvalitet.

Några var sura på oss för att vi tog en plats dom brukade ha för att sälja sina strumpor, "det har blivit förstört, det har helt enkelt blivit för stort, här kommer vem som helst och ställer sig" hörde man någon muttra.
Med framåt dagen blev stämningen bättre, alla fick något sålt trots vädret.

Dom lever av det här. Det är förmodligen ett ganska hårt turnéliv med massa tidiga morgnar för att komma i tid och hitta de bästa platserna, flera dar i veckan på olika gator och torg runt om i Sverige.

Vi var egentligen bara här för att göra oss mer kända bland Vallentunaborna, dela ut lappar och kanske locka några nya kunder till vår butik som ligger något utanför handelsstråken. Men det gick ändå med hyfsad vinst den här dagen.

Historik:
Knalle som också kallas gårdfarihandlare. Vanligtvis var det en Västgötaknalle. De kom oftast från trakterna runt textilstaden Borås. Man talade ibland en svårfattlig dialekt eller ett språk som kallades för Boråstyska.
Ordet knalle har troligen uppstått ur det ordet knalla, att gå sakta.

Apropå textil, här ser du en bra hemsida, du som gillar textil med hundar. Här finns även massor av andra djur- och naturmotiv.

Med vänlig hälsning
Magnus Agerberg






0 Comments:

Post a Comment

<< Home